Bloedafname

Oncologisch kinderziekenhuis Lviv Oekraïne

In dit ziekenhuis waar we in 1996 geleden zijn aangevangen met onze eerste projecten in het kader van humanitaire hulp zijn we nu nog steeds bezig met nieuwe projecten, nieuwe ontwikkelingen en renovaties, maar vooral met kennisoverdracht.
Toen we voor het eerst daar kwamen was het eerste wat opviel het gebouw zelf: kolossaal groot maar ook grauw. Wat voor uitwerking moest dit niet hebben op de kinderen! Een van de eerste zaken was, na overleg, om het wat kindvriendelijker te maken.

We hebben op de brede voorkant van het ziekenhuis de ark van Noë geschilderd, enerzijds als een boodschap van hoop, anderzijds omdat de hele dierentuin, van olifanten tot apen, erop voorkwam. We hoopten dat de schildering op de kinderen heel speels zou overkomen en hun drempelvrees zou wegnemen. Na de initiële besprekingen - men moest elkaar leren kennen, kijken of het wel klikte, of er spirit in de leiding zat, of samenwerking vruchtbaar zou kunnen zijn - staat het ziekenhuis centraal, helaas ook bij calamiteiten. In het begin met de opvang van Tsjernobyl-patiëntjes, daarna bij de grote vliegshow-ramp waar een straaljager in het publiek crashte.

Ook bij het bezoek van de paus was het inmiddels goed geoutilleerde ziekenhuis - indien dit nodig zou zijn - de aangewezen eerstehulppost. En zeer recentelijk met de fosforcatastofe met de ontspoorde treinstellen, waarbij in een besmet gebied van 90 vierkante kilometer 35 kinderen met vergiftigingsverschijnselen en ademhalingsproblemen in observatie zijn genomen. We kunnen nu nog niet overzien wat de impact van deze gebeurtenis op de toekomst van de kinderen zal zijn.